Dobbeltsmell i shipping: «Alarmerende situasjon»

Dobbeltsmell i shipping: «Alarmerende situasjon»

Analytiker roper varsko om containershipping etter leveringsrush av nye skip i sommer, samtidig som fraktinntjeningen faller videre.

Containere så langt øyet kan se på Hamburg havn i 2022. Det var store køer på verdens havner under coronapandemien, som sendte inntjeningen til skipene til værs. Siden har imidlertid inntjeningsnivåene rast. Foto: Michael Probst / AP

Publisert:

I det siste har utsiktene i markedet for containerfrakt til havs forverret seg, og flere rederigiganter ser for seg en ytterligere nedgang i årene fremover. Blant disse er danske Maersk som tror det globale transportvolumet kan krympe med så mye som 2,5 prosent i år.

Analytiker Emily Stausbøll i Xeneta, som analyserer containerbransjen, skriver i en fersk oppdatering at de ser en «alarmerende situasjon». Hun viser til en dobbeltsmell der man i juni så den hittil høyeste leveransen av nye containerskip i markedet, samtidig som inntjeningsfallet til rederiene tiltar.

– Selv om fraktvolumene skulle øke, og uansett hva som skjer med etterspørselen, så er overkapasitet nå uungåelig ettersom rekordantallet skip som blir levert i år vil ha en omfattende effekt, påpeker Stausbøll.

Xenetas shippingindeks har falt med 9,5 prosent siden juni, og ifølge Bloomberg er det anslått at det fortsatt er skipsordre ute for totalt 90 milliarder dollar – der flere nye har kommet den aller siste tiden.

Analyseselskapet Drewry anslår at ordretallet for nye containerfartøy var på 890 stykker ved 1. juli. Dette er 28 prosent av dagens globale kapasitet.

Dette er blant de negative nyhetene de største rederiene har meldt den siste tiden:

  • Maersks resultat falt stort i første kvartal, hvor det endte på 2,3 milliarder dollar, ned fra 6,8 milliarder dollar i fjor.
  • Tyske Hapag-Lloyd har sagt at tilbudet sannsynligvis vil overstige etterspørsel en i år og neste år.
  • Selskapet Matson fra Hawaii er også negative, og har anslått at perioden fremover blir vanskelig.

Les på E24+

Uenighet om shippingaksje: – Rett og slett for billig

Danske Maersk er et av selskapene som venter tøffere tider fremover. Foto: JOHN THYS / AFP

Klima er en viktig årsak

En viktig faktor for selskapene ved deres nye skipsbestillinger er klimaendringer og nye klimaregler. Den internasjonale sjøfartsorganisasjonen (IMO) har lagt et mål om netto null klimagassutslipp innen 2050.

Det er også satt mellommål for 2030 og 2040. Utslippene vil sammenlignes med hva de var i 2008.

Dette reflekteres i bestillingene. Blant annet har Maersk nettopp bestilt seks nye og mer klimavennlige skip, som er metanoldrevet. Det får totalen deres av metanoldrevne skip opp til 25 stykker.

Det er store ambisjoner om store klimakutt i årene fremover for shippingbransjen. Foto: Mark J. Terrill / AP

Les også

Ingen pustepause i containerraset: – Dramatisk

Ikke første gang

Også tidligere har det vært bestillingsrush i bransjen. I 2021 ble det bestilt 563 skip for 44,6 milliarder dollar, og det er flere av disse som nå leveres. Dette var flere nye containerskip enn de siste fire årene til sammen.

Det har vist seg at gode tider i shipping ofte er etterfulgt av store bestillinger av nye skip, og så en stor nedgang når skipene leveres.

Analysesjef Simon Heaney i Drewry sa til E24 i februar 2022 at «det er en klar risiko for overkapasitet i markedet i 2023 når mange av disse skipene leveres, og enda tydeligere risiko dersom forsyningstrøbbelet er forbi da».

Gjennom de siste par årene har containerrederiene tjent rekordsummer på frakten etter massive ratehopp gjennom coronapandemien. Etter de skyhøye toppene i 2021, har det siste året imidlertid vært preget av et ras til nivåer lavere enn før pandemien.

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published.