Analysebyrå: Rederiene reddes ikke av Rødehavet-bykset

Analysebyrå: Rederiene reddes ikke av Rødehavet-bykset

Shippinganalytikerne i Drewry tror fortsatt at verdens containerrederier samlet vil ende i minus på driften i år, etter flere år med skyhøye overskudd.

Illustrasjonsfoto. Danske Mærsk, med sine gjennkjennelige blå skip, er blant verdens største aktører innen containerfrakt til havs.
Foto: INGO WAGNER / Epa

Publisert: Publisert:

Rakettveksten i spotratenespotrateneKortsiktige fraktpriser. til containerskip i lys av Rødehavet-uroen har nå flatet ut og falt noe tilbake.

De siste ukene har rederienes syn på utsiktene vært i fokus. Toppsjef Vincent Clerc i Mærsk var klar på at hoppet ikke er nok til å motvirke en nedtur.

Mærsk ser derfor muligheter for et driftstap på opptil rundt 50 milliarder kroner i år.

Les også

Les mer bakgrunn om ratehoppet i år her: – Mer umiddelbart sjokk

– Forsvinner uke for uke

I aksjemarkedet har det siden vært meninger om at Mærsk-sjefen var for negativ. Analysebyrået Drewry mener imidlertid at Mærsk overordnet har rett om markedet og påvirkningen det har, ifølge en analyse.

– Selv om krisen i Rødehavet støtter selskapenes lønnsomhet kortsiktig, så gjør det lite for å adressere den truende frykten for overkapasitetoverkapasitetMer tilbud av skip enn etterspørsel etter frakt., fremgår det.

Analysesjef Simon Heaney sier til E24 at deres syn er at «spotratene på rutene mest påvirket av Suezkanal-omdirigering har nådd toppen».

– Det forsvinner allerede uke for uke, sier han.

Heaney understreker at avgiftene som rederiene løpende har hatt mulighet til å heve på kundene, kun dekker kostnader direkte knyttet til Rødehavet-uroen.

– Derfor vil de ikke påvirke lønnsomheten. Økningen i spotratene var uforholdsmessig og ble sannsynligvis drevet av panikk av vareeiere, på toppen av kostnadene, sier han.

Les på E24+

Tror shipping-fest vedvarer: – Markedet er «tight»

Øyner fortsatt tap

Heaney trekker frem at rederiers resultater i første kvartal «sannsynligvis blir sterkere enn de ellers ville vært»

Samlet venter Drewry imidlertid fortsatt at verdens containerrederier som helhet vil ende med et tap på driften (ebit) for helåret 2024.

Analysebyrået vil gjøre nye beregninger på størrelsen av dette i mars.

– Gjennom året vil nye skip som blir en del av den nye flåten forverre den nåværende ubalansen i forholdet mellom tilbud og etterspørsel og føre til et ytterligere fall i ratene og reduserte inntekter, fremgår det i analysen.

Drewrys «World Container Index» viser prisen for frakt av en 40-fots container. Den ligger nå på 3.733 dollar, opp fra rundt 1.500 dollar før Rødehavet-uroen.

Under corona toppet nivået på rundt 10.000 dollar. I 2021 og 2022 seilte containerrederiene derfor inn skyhøye overskudd.

Les på E24+

Mener shipping-nedturen vedvarer: – Vil være presset

– Ikke tilstrekkelig på sikt

Aksjeanalytiker har også sagt at de ikke tror Rødehavet-oppturen er nok til å endre på Mærsk dystre utsikter langsiktig.

– Vi mener det ikke vil være tilstrekkelig på sikt gitt betydelig overkapasitet i sektoren i overskuelig fremtid. Det hjelper, men gjør ikke utsiktene gode likevel, sa Jørgen Lian i DNB Markets.

Det siste rundt halvannet året har det vært overkapasitet av containerskip, etter at både uvanlig kraftig vareetterspørsel og store havneforstyrrelser under corona har falt bort.

Samtidig ble det bestilt rekordmange nye skip, som leveres til rederiene og tynger markedet ytterligere

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published.